Slovenskí turisti večer zablúdili, pomohla im horská služba

06.03.2013 Poprad

Vysoké Tatry 6. marca (TASR) - Slovenský pár požiadal v utorok (5.3.) vo večerných hodinách o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS).

Turisti totiž pri túre zablúdili a nevedeli sa vrátiť. Podľa ich slov sa mali nachádzať v Malej Studenej doline, mimo chodníka, v pásme kosodreviny a v blízkosti potoka.

Na svojej internetovej stránke HZS informuje, že po prvotnej navigácii sa páru nepodarilo nájsť turisticky značený chodník, a následne pri spätnom volaní na ich mobilný telefón sa ozval poľský operátor. Tento fakt priviedol záchranárov k pochybnostiam, či sa slovenský pár naozaj nachádza v Malej Studenej doline. Turisti mali v pláne prejsť z Veľkej Studenej doliny cez Priečne sedlo do Malej Studenej doliny.

Následne bola vykonaná v spolupráci so zložkou Ministerstva vnútra SR lokalizácia mobilného telefónu, avšak bez výsledku. Medzitým sa turistom náhodne podarilo nájsť chatku pod Vysokou, odkiaľ dokázali nahlásiť záchranárom svoju presnú polohu.

Na pomoc im prišli dvaja príslušníci HZS a na snežnom skútri ich vyčerpaných transportovali na Lysú Poľanu a následne do Starého Smokovca. Záchranná akcia sa skončila v neskorých nočných hodinách.
 

Vyberte región